Zonnepanelen : Hoe werkt dit?

De zon, onuitputtelijke bron van energie ...

Zonnepanelen zijn nog altijd de beste oplossing voor het moderniseren van elektrische energieproductie.

Maar hoe werkt dit nu?

  1. Zonnepanelen (PV-modules) bestaan uit verscheidene fotovoltaïsche cellen die onder invloed van zonlicht een gelijkstroom opwekken. De fotovoltaïsche panelen worden verbonden met een omvormer, die de gelijkspanning omzet in een 230V wisselspanning.

  2. De omvormer wordt aangesloten op het elektriciteitsnet van het gebouw. De opgewekte stroom kan rechtstreeks gebruikt worden OF kan gestuurd worden naar het stroomnet.

  3. De opgewekte stroom wordt gemeten door een aparte teller achter de omvormer.

  4. Indien de opgewekte stroom hoger is dan het verbruik gaat uw elektriciteitsmeter achteruit draaien.


PV-panelen hebben een bovenvlak in gehard glas, bestand tegen hagel. Bovendien zijn ze onderhoudsvrij. De meest gebruikte panelen zijn monokristallijn of polykristallijn. De kleur varieert van bijna zwart tot blauw geschakeerd.

Sunny View Display

Het sunny view display geeft alle mogelijke informatie over de werking van uw zonnestroom systeem.Mogelijke installaties :

  • Hellend dak: Vanaf 25 augustus 2010 is geen stedenbouwkundige vergunning meer nodig voor het plaatsen van zonnepanelen op een hellend dak. Toch blijft het raadzaam het gemeente- of stadsbestuur op de hoogte te brengen.
  • Plat dak: Geen stedebouwkundige vergunning nodig.
  • Grondinstallatie: Informeren bij de gemeente.

Het gebruikte montagesysteem is afhankelijk van de dakconstructie en is van RVS A2 of aluminium. Roest en corrosiebestendig. Voor de aansluiting op het net dient de installatie door een keuringsorganisme erkend te worden.

 

Voorwaarden voor installatie :

Dakafmeting: de voorgestelde installatie moet passen op het dak. Als vuistregel geldt dat 1m² ongeveer overeenkomt met 150W vermogen. (Voorbeeld; voor een installatie van 2 kWp is een minimale dakoppervlakte vereist van 20m² ) Uit het voorbeeld blijkt dat voor 80% van de daken in België dit geen probleem vormt.

Dakbelasting: Het moet absoluut zeker zijn dat de draagkracht van het dak het gewicht van het systeem kan dragen, inclusief mogelijke dakbelasting door sneeuwval en windkracht.

Dakoriëntatie: Deze mag variëren van zuidoost tot zuidwest, de hellingshoek kan schommelen tussen 10° en 60° vanaf horizontaal. De jaarlijkse opbrengst zal in deze gevallen slechts 5%-10% lager liggen dan de optimale opbrengst van hellende panelen recht naar het zuiden. Op platte daken kan de oriëntatie bijna altijd optimaal gebeuren.

Schaduw: Zonnecellen zijn erg gevoelig aan beschaduwing, zelfs als die op een deel van de cel valt. Vermijd dus beschaduwing, ook van kleine voorwerpen zoals lantaarnpalen of schouwen.Enkele realisatiesVraag offerte
Wenst u een vrijblijvende offerte? Vul dan dit formulier in en wij contacteren u zo snel mogelijk.